השוואה בין חלב-אם לתמ"ל

יסוד תזונתי - שומנים

* עשיר בשומני אומגה-3 התורמים לבניית המוח, כלומר DHA ו-AA
* מסתגל אוטומטית לצורכי התינוק; רמות השומן יורדות ככל שהתינוק גדל
* עשיר בכולסטרול
* נספג כמעט בשלמותו
* מכיל אנזים מעכל שומן, ליפאז

* אינו מכיל DHA
* אינו מתאים את עצמו לצורכי התינוק
* אינו מכיל כולסטרול
* אינו נספג בשלמות
* אינו מכיל ליפאז

שומן הוא יסוד התזונה החשוב ביותר בחלב האם; היעדר כולסטרול ו-DHA, יסודת חיוניים לצמיחת המוח והגוף, עלולה ליצור בילד בבגרותו, נטייה למחלות לב ולמחלות מסוימות של מערכת העצבים. שאריות שומן שלא נספגו הן הגורמות לריח הרע של הצואה של תינוקות הניזונים מתמ"ל.

יסוד תזונתי - חלבון

חלב-אם:
* מי חלב רכים וקלים לעיכול
* מתעכל בצורה שלמה יותר; כמותו גבוהה יותר בחלבן של אימהות לפגים
* מכיל לקטופרין לבריאות המעיים
* מכיל ליסוזים, חומר אנטי-חיידקי
* עשיר ברכיבי חלבון בוני מוח וגוף
* עשיר במקדמי צמיחה
* מכיל חלבונים המשרים שינה


תמ"ל:
* גרגרי קזאין הקשים יותר לעיכול
* אינו נספג בשלמותו, ייצר יותר פסולת ומכביד על הכליות.
* אינו מכיל לקטופרין, או שמכיל רק קורט.
* אינו מכיל ליסוזים.
* חלבונים מסוימים בוני מוח וגוף מצויים בו בכמויות קטנות או חסרים לגמרי
* מחסור במקדמי צמיחה
* אינו מכיל כמות שווה של חלבונים משרי שינה

תינוקות אינם אלרגיים לחלבון שבחלב אם

יסוד תזונתי: פחמימות

חלב-אם:
* עשיר בלקטוזה
* עשיר באוליגוסכרידים, המקדמים את בריאות המעיים

תמ"ל:
* סוגי תמ"ל מסוימים אינם מכילים לקטוזה
* דלים באוליגוסכרידים

הלקטוזה נחשבת לפחמימה חשובה להתפתחות המוח. מחקרים מראים כי רמת הלקטוזה בחלבו של מין כלשהו תואמת לגודל מוחו של אותו מין.

יסוד תזונתי - מקדמי חיסון

חלב-אם:
* עשיר בתאי דם לבנים חיים, מיליונים בכל הנקה.
* עשיר באימונוגלובולינים

תמ"ל:
* אינו מכיל תאי דם לבנים חיים או שום תאים אחרים. מזון מת שתועלתו החיסונית פחותה.
* אימונוגלובולינים מעטים שרובם מהסוג הלא נכון.

כשהאם נחשפת לחיידק, היא מייצרת נוגדנים לאותו חיידק ומעניקה את הנוגדנים האלה לתינוקה דרך חלבה.

יסוד תזונתי: ויטמינים ומינרלים

חלב-אם:
* נספג טוב יותר, במיוחד ברזל, אבץ וסידן
* 50 עד 75 אחוזים מהברזל נספגים
* מכיל יותר סלניום (נוגד-חימצון)

תמ"ל:
* אינו נספג טוב כמו חלב-אם
* 5 עד 10 אחוזים מהברזל נספגים
* מכיל פחות סלניום (חומר נוגד-חימצון)

הוויטמינים והמינרלים בחלב-אם זמינים יותר מבחינה ביולוגית - כלומר, אחוז גבוה יותר מהם נספג. לתמ"ל מוסיפים אותם בכמויות גדולות יותר, כדי לפצות על הספיגה הנמוכה, מה עושה את התמ"ל קשה יותר לעיכול.

יסוד תזונתי: אנזימים והורמונים

חלב-אם:
* עשיר באנזימים עיכוליים, כמו ליפאז ועמילאז
* עשיר בהורמונים רבים: תירואיד, פרולקטין, אוקסיטוצין ויותר מחמישה-עשר אחרים.
* מתגוון עם הגיוונים בתזונתה של האם

תמ"ל:
* העיבוד והייצור הורגים את האנזימים העיכוליים
* העיבוד הורג את ההורמונים, שמכתחילה אינם הורמונים אנושיים
* טעמו נותר תמיד זהה.

אנזימים עיכוליים מקדמים את בריאות מערכת העיכול. הורמונים תורמים לאיזון הביו-כימי הכלי ולרווחת התינוק. מאחר שחלב-האם מקבל את טעמו מתזונתה של האם, הוא מעצב את טעמו של התינוק ומתאים אותו למאכלים שאוכלת המשפחה.

עלות

חלב אם:
* כ-600 דולרים בשנה בתוספת מזון לאם

תמ"ל:
* כ-1200 דולרים בשנה
* עד 2500 דולרים בשנה לתמ"ל היפואלרגני
* עלות הבקבוקים וציוד אחר
* אובדן הכנסה כשהתינוק חולה

דר' ויליאם סירס
מאתרו - http://www.askdrsears.com/?q=topics/breastfeeding/why-breast-best/comparison-human-milk-and-formula
קישור למאמר נוסף של האגודה לבריאות הציבור